sv. Martin
projektový den sv. Martin
Vážení rodiče,
dne 11.11. 2021 proběhne v dopoledních hodinách pro žáky ze ZŠ a děti z MŠ projektový den sv. Martin.
Dovolujeme si Vás oslovit s prosbičkou, zda by jste nám na tento projektový den nenapekli svatomartinské rohlíčky, které budou odměnou pro děti.
Předem moc všem děkujeme za spolupráci
RECEPT NA SV. ROHLÍČKY (jinak na internetu je spoustu receptů)
Suroviny
350 g hladké pšeničné mouky
50 g cukru
90 g rozpuštěného másla
200 ml vlažného mléka
2 žloutky
20 g čerstvého droždí
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky soli
vejce na potření
sekané mandle na posyp
Na náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
50 ml mléka
1 bílek
2 lžíce másla
Postup
1 Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte rozdrobené droždí a dvě třetiny mléka. Promíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko, zakryjte a nechte 25 minut vzejít.
2 Přidejte zbylé mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Hnětejte hákem na těsto asi 10 až 15 minut, dokud není těsto krásně hladké. Zakryjte a nechte 90 minut kynout.
3 Na másle orestujte mleté ořechy. Přidejte cukr a dále orestujte. Zalijte mlékem a promíchejte. Odstavte, nechte z části vychladnout a vmíchejte bílek.
4 Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Každý rozválejte na tenkou placku a rozdělte na 6 stejných trojúhelníkových dílků. Každý dílek válečkem rozválejte do délky. Potřete ořechovou náplní a po okrajích nechte vždy proužek volného těsta.
5 Rohlíčky opatrně smotejte a uložte plech vystlaný pečicím papírem. Nechte dokynout 15 až 30 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte sekanými mandlemi. Poté upečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. Po upečení ozdobte moučkovým cukrem.
Datum poslední aktualizace: 22. 10. 2021 12:51