sv. MARTIN - prosba na rodiče
projektový den sv. Martin
Vážení rodiče, jako každý rok, tak i letos se na vás obracíme s prosbou zda by jste na pondělí 11.11. 2024 nenapekli svatomartinské rohlíčky. Jaké si zvolíte necháme samozřejmě na vás. Internet je plný rychlých receptů, ale pro příklad jeden na rychlé rohlíčky přikládáme viz níže. Rohlíčky budou pro děti jako odměna.
Předem moc děkujeme za spolupráci
Recept na svatom. rohlíčky
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 250 g studeného másla
- špetka soli
Na náplň:
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g smetany ke šlehání (30% )
- půl lžičky skořice
- 2 lžíce medu
Postup:
- Do misky odvážíme mouku, osolíme, nakrájíme studené máslo na malé kostičky, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše rychle spojíme v těsto (můžeme i velmi krátce zamíchat v robotu). „Těsto bude lehce lepit, nepřidáváme však mouku, aby zůstalo těsto křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře,“ upozorňuje Markéta v troubě.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice (klidně přes noc).
- Mezitím si připravíme náplň, tedy do misky odvážíme namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidáme smetanu, skořici, med a promícháme.
- Troubu rozehřejeme na 175 °C.
- Vychlazené těsto rozdělíme na 4 díly.
- Každý díl rozválíme na hladkou moukou podsypaném válu do tvaru kruhu, o tloušťce cca 3 mm.
- Kruh nakrájíme na 8 dílků jako pizzu. Na širší část každého dílku dáme malou lžičku náplně, zamotáme směrem do středu do tvaru rohlíčku, konce stiskneme k sobě, aby náplň nevytekla a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut. Hotové rohlíčky necháme dojít na plechu na lince a můžeme pocukrovat či obalit moučkovým cukrem. Vychladlé rohlíčky uchováváme ve vzduchotěsné krabičce.
Datum poslední aktualizace: 5. 11. 2024 14:56